Un alt Nord
 
Cerul Nordului. Sa fie primul schimb, prima imagine creata? Senzatie de primordial, de materie în formare. Toate starile de agregare ale materiei sunt prezente. Mineralul se solubilizeaza, apa se evapora, norii se condenseaza, nu mai înteleg nimic din chimia planetei, gândurile constituie aici o alta forma de agregare pe care fizica n-a inventariat-o.
   

Nimic din achizitiile stiintifice si tehnologice ale umanitatii nu pare sa aiba egal cu starea reala de zbor. Numai Icar s-a ridicat dintre noi din labirintul regelui Minos si ne-a facut sa visam la un ideal efemer si utopic.
   
Apus de soare care mi-a rasturnat sensurile întelegerii. In Marea Neagra, cea a copilariei mele, de pe malul pe care priveam eu, soarele nu apunea niciodata…
   

Peisaje din romanele SF, apartinând parca unor planete neidentificate, în care vegetalul devine anorganic iar atomii elementari devin inteligenti.
   

Stare de evadare în care corpul se dilata ca sa umple spatiul, respiratia devine sonora iar visul iese din moleculele materiei din care suntem alcatuiti pentru a se învârti liber, aproape autonom…
   
Cu siguranta ca un desenator de carti de povesti pentru copii a imaginat arhitectura fatadelor caselor din vechiul Lille. Care o fi casa din turta dulce ?
   
Impresie aproape reala de cavaleri severi în armuri zanganitoare gata sa încalece pe cai nervosi si sa plece la batalie. Turnul Primariei din Lille (Le Beffroi de l'Hôtel de Ville) marturie a istoriei orasului care a cunoscut unsprezece asedii si numeroase distrugeri.
   
Lille-ul de sus, într-o morfologie inconsecventa de clasic flamand si modern avangardist. Nedumerirea îmbinarii timpurilor te face sa evoci teoria relativitatii…
   
"La Déesse" (Zeita) care ar fi, dupa cum povesteste legenda, sotia unui primar al orasului Lille care ar fi servit ca model, supravegheaza astazi Piata "General-de-Gaule" unde era înainte târgul de grâu din Lille.
   
Un trecator nepregatit s-ar freca îndelung la ochi înainte de-a întelege. Grand Place transformata într-o padure inversata, frunzele spre pamânt si radacinile spre cer, opera de arta a graficienilor scenografi Philippe Leduc si Marc Antoine Mathieu care spun ei, readuc vegetatia în plin urbanism si redau gustul pentru natura citadinilor înveterati. Si alte explicatii au fost emise …
   
Un muzeu implantat într-o fosta sala de dusuri dintr-o veche fabrica de textile. Restaurat ca piscina, muzeu si cladire "art-déco" între 1927 si 1932, astazi înscris în patrimoniul cultural, Muzeul de Arta si Industrie din Roubaix are pretentiile bine meritate ale celei mai frumoase piscine din Franta.
   
Defilarea gigantilor în sunet de fanfara, folclor flamand perpetuat în fiecare an indifferent de situatia meteorologica. Ploaia de altfel face parte din codul genetic al oamenilor locului.
   
Este perfect adevarat ca numai un spirit avizat estetic poate întelege atingerea urâtului, a macabrului, a cosmarul si ramâne la fel de intact ca înainte. In 2004 Lille a fost capitala culturala a Europei si a gazduit printre alte manifestari artistice si "clopotele cu monstri" (Hannes Heiner si Dead Chickens) pe strazile principale.
   
Timpul nu trece, doar oamenii trec, evanescenti, naluci prin spatii paralele…
   

 

 

 

Les Personnages Célèbres du Nord

L'exposition "Les Personnages Célèbres du Nord" réalisée par le Conseil Général de Nord a offert au public l'image de treize personnalités distinguées de la culture et de la science françaises.